כתיבה נכונה של צ'קים מחייבת הקפדה על הנחיות בנק ישראל. ראשית, חשוב מאוד לרשום בצורה מדויקת וברורה את שם האדם שלו משלמים – מה שמכונה המוטב. בשדה הזה נפוצים נוסחים שונים כגון "שלמו ל" או "לפקודת", אבל המשמעות זהה. אם לא כותבים במדויק את השם של האדם, הצ'ק עלול לחזור ומי שישלם על כך הם אנחנו.
שנית, צריך למלא את המלבן הנמצא בצד ימין וליד סימן השקל כדי לרשום את הסכום של הצ'ק בספרות. גם כאן כתב היד צריך להיות ברור, על מנת שלא יהיו טעויות ולא תיגרם עוגמת נפש. בשלב השלישי, ממלאים שוב פעם את הסכום של הצ'ק אבל הפעם במילים – וגם מוסיפים את המילה "בלבד".
התוספת של המילה "בלבד" היא אינה חובה על פי החוק, אבל יש לה משמעות רבה. ללא המילה "בלבד" עלול להיות קל יותר להוסיף סכומים לצ'ק שלא היו אמורים להיות שם במקור. אז כדי למנוע את זה, מוסיפים את המילה "בלבד" באותו כתב יד ובצבע זהה לצבע שאיתו כותבים את שאר הצ'ק. למדריך מלא עם תמונות – איך כותבים צ'קים .
מה עושים עם צ'קים חוזרים ?
צ'קים חוזרים מחייבים אותנו בדרך כלל בתשלום קנסות לבנק. בנוסף, הם גוררים עוגמת נפש ועלולים לפגוע במערכת היחסים מול ספקים, עובדים, קולגות או אפילו חברים ומשפחה. לכן צריך לדעת איך לכתוב צ'קים נכון ולאמץ את הטיפים הבאים:
- הוסיפו את המילים "למוטב בלבד" בצד שמאלי עליון של ההמחאה, במידה והן אינן מוטבעות על הצ'קים
- אל תשאירו שדות ריקים
- זכרו שאסור על פי החוק לתת צ'ק ללא שם בסכום של מעל 5,000 ש"ח
- כתבו נכון גם צ'ק בנקאי כי הוא ניתן לביטול
מה המשמעות של ניכיון צ'קים ?
בעלי עסקים וגם אנשים פרטיים שמקבלים לידיהם צ'קים שכתובים בצורה חוקית יכולים להשתמש בשירותי ניכיון. המשמעות של ניכיון צ'קים היא שבמקום להמתין למועד הפירעון הנקוב על גבי ההמחאה, מקבלים את הסכום באופן מיידי (במזומן או בהעברה בנקאית). תמורת השירות משלמים עמלה שנקבעת מראש.