ברוכים הבאים לפורטל פיננסים

בדיקת חשבונות מוגבלים

בדיקת חשבונות מוגבלים

אופציות מעוף

פעולה פשוטה של בדיקת ואיתור חשבונות מוגבלים יכולה למנוע קבלת שיקים נטולי ערך. במאמר הבא נסביר איך לבצע בדיקה כזו, מה היא כוללת ואיזה פרטים צריך עבורה

בדיקת חשבונות מוגבלים מתאפשרת באופן רשמי דרך אתר האינטרנט של בנק ישראל. בגלל שבנק ישראל הוא הגוף המופקד על הפעילות של כל המערכת הבנקאית בארץ ומשום שעל פי החוק הוא מחויב לפעול על מנת להבטיח שימוש בטוח בשיקים, אתר האינטרנט זמין לכל אזרח. השימוש באתר לא עולה כסף, לא דורש ידע טכני ומאפשר קבלת תשובות בצורה מהירה ופשוטה.

כל הסיבות לבצע בדיקת חשבונות מוגבלים

השאלה המתבקשת היא למה בכלל צריך לבצע בדיקת חשבונות מוגבלים. אז קודם כל, בדיקה כזו היא תנאי לצורך מעקב אחר סוג השיקים שמגיעים אל המוטב. בין אם מדובר על מוטב שהוא אדם פרטי, חבר, בן משפחה או כמובן בעל עסק – הבדיקה מונעת מצב שבו המוטב מקבל אל הידיים שלו שיקים שאין להם ערך אמיתי. בשביל לא לגלות את זה מאוחר מדי, מבצעים בדיקת חשבונות מוגבלים באתר של בנק ישראל.

חוץ מזה, בדיקת חשבונות מוגבלים מסייעת לעקוב אחר היקף התופעה של שיקים חוזרים בישראל. זו כמובן לא בדיקה שמתבצעת בדרך כלל על ידי אנשים פרטיים או אפילו על ידי גופים מסחריים, אך היא נפוצה בקרב חוקרים ואנשי תקשורת. אם רוצים לצמצם למינימום את התופעה של שיקים חוזרים, כדאי להשתמש במערכת הייעודית כפי שהיא מופיעה ומפורטת באתר בנק ישראל.

החסרונות של בדיקת חשבונות מוגבלים

יש יתרונות וחסרונות לפעולה פשוטה מהסוג של בדיקת חשבונות מוגבלים באתר בנק ישראל. היתרון העיקרי הוא שהפעולה אינה כרוכה בתשלום, היא אינה דורשת ידע טכני וגם לא צריך להזדהות על מנת לבצע אותה בלחיצת כפתור. מנגד, החיסרון הוא שלא כל החשבונות המוגבלים מופיעים בתוך המערכת.

הנה כמה מצבים שבהם אי אפשר לקבל נתונים גם אחרי בדיקת חשבונות מוגבלים דרך אתר האינטרנט של בנק ישראל:

א. לקוחות מוגבלים שהגישו ערעור – כל לקוח מוגבל שהגיש על כך ערעור אל בית המשפט עדיין לא יופיע במערכת של בנק ישראל. זה אומר שבתקופת הערעור יכול להיות שהשיק לא יכובד על ידי הבנק של המיטיב, אבל שהמוטב לא יידע על זה למרות שהוא ביצע בדיקה.

ב. לקוחות שהם תושבי חוץ – אי אפשר לקבל פרטים דרך אתר האינטרנט של בנק ישראל על בעלי שיקים שהם תושבי חוץ. כאשר הלקוחות הם תושבי חוץ, המידע עליהם לא יופיע באתר ולכן הבדיקה למעשה לא תועיל.

ג. לקוחות בנסיבות מיוחדות – המידע גם לא מופיע על לקוחות שטרם חלפו 60 ימים ממועד הגדרתם כמוגבלים, או על לקוחות שהוגבלו בנסיבות מיוחדות.

איך מאתרים ובודקים חשבונות מוגבלים?

בפועל, יש שתי דרכים שבהן אפשר להשתמש על מנת לבצע בדיקת חשבונות מוגבלים. דרך אחת היא להשתמש בנתוני חשבון הבנק כמו מספר בנק, מספר סניף ומספר חשבון. היות ואלו נתונים שמופיעים במלואם על גבי כל שיק, לא אמורה להיות בעיה להזין אותם אל תוך המערכת וכך לבצע את הבדיקה.

דרך אחרת וקצת מסובכת יותר היא להזין אל תוך המערכת מספר תעודת זהות. גם כאן אפשר למצוא את מספר תעודת הזהות של בעל השיק על גבי כל המחאה, אבל הבעיה מתחילה עם הפגיעה בפרטיות. כמו כן, אין מספר תעודת זהות על גבי שיק של בית עסק אלא רק מספר חברה פעילה.

Comments are closed.